Namibia sept 2015

OMV_Map_Namibia6_675x600

Dag 1    Brussel – Frankfurt – Windhoek                   TRANS KALAHARI INN

Na wat gesukkel aan de selfscan en een paar keer van de ’t kastje naar de muur gestuurd te zijn, hebben we in de wacht ruimte drie ligstoelen kunnen inpalmen. Een paar waren blij hun ogen nog wat te kunnen sluiten.OLYMPUS DIGITAL CAMERADe eerste vlucht(Lufthansa) was maar een uurtje en we kregen zelfs een drankje aangeboden. Nog een hazenslaapje en dan een paar kilometers stappen naar de andere terminal in Frankfurt. Condor is een lowcost maatschappij, maar bieden toch een hele reeks (nieuwe) tijdschriften gratis aan. We hebben er een paar meegenomen. En teruggelegd.OLYMPUS DIGITAL CAMERANog een paar uurtjes slaap ingehaald, eten, een filmpke kijken…OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe vliegen nu boven Nigeria,boven sahara, maar we zien alleen een zee van wolkjes. Nog 5000km te gaan-5u30.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOndertussen zitten we in de lodge. Grote kamer met nog aparte kamer. De temperatuur valt goed mee, niet vriezen en we hebben een dik dekbed. De GPS gaat, en vindt de satellieten dus dat zal wel lukken.

Dag 2    Windhoek   45km                                     LONDININGI GUEST HOUSE

Deze morgen stond de chauffeur ons al op te wachten. Hij wilde direct vertrekken. Wij hadden onze klokken verzet, maar in de foute richting ! Hoe stom!!! Het was dus 2 uur later dan we dachten! Het ontbijt was ook al afgelopen, maar we hebben toch nog eten gekregen.

Dan zijn we onze auto gaan oppikken : nen hele chique, een categorie hoger dan geboekt : Toyota Fortuner, diesel, 3liter motor. We hebben een extra verzekering tegen banden  en ruitschade, en een tweede reservewiel. Jerrycan verzekerde ze ons dat dat niet nodig was, plenty of fuel in Namibia. Ik(Anne) mocht als eerste rijden. Kei harde vering en trillend stuur. Dat belooft voor op de gravelroads. Links rijden met stuur rechts is toch wennen. Maar de kinderen assisteren goed en zeggen vb rechts afdraaien en links rijden.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOmdat het dus zo laat al was, zijn we direct naar onze lodge in Windhoek kunnen rijden. Heeft de nodige Tripadvisor certificaten, niks aan toe te voegen. We hebben 2 kamers.

De winter hier is zeer relatief : het was vandaag tot 31°. De stadswandeling hebben we een stuk met de auto gedaan, de rest gewandeld.
Veel winkels, maar dicht op zondag. De stad was nogal doods, en niet zo veel bezienswaardigheden.

We zijn iets gaan drinken in de skybar van het Hilton Hotel. Stond in een reisgids, nogal duur maar mooi uitzicht. 1,5€ voor een drankje, dat is toch niet veel? Er was ook een infinity pool, maar ik denk dat ze dat niet goed begrepen hebben, er was niks infinity aan.IMG_0176_800x533_800x533

Daarna hebben we nog was rondgelopen en dan gaan eten : Indisch, omdat Ilse dan zeker was van vegetarisch. ’t Was lekker.

Als wij hier iets tegen elkaar zeggen, verstaan de mensen dat, het lijkt op Zuid-Afrikaans hé.IMG_0083_800x533_800x533First impresson of Namibia#FeelingFineInNamibia

IMG_0126_800x533_800x533
What does it mean? #Confused
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
No drinking for me
IMG_0155_800x533_800x533
Water is schaars
IMG_0132_800x533_800x533
Oud en nieuw, mooi en lelijk
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Londiningi Guest House

Dag 3     Mariental    400km                                                            AUOB LODGE

Beste lezers,

Het is me een genoegen tot jullie te mogen spreken. In wat volgt neem ik jullie mee op avontuur, naar de wondere wereld van Namibië. Waar de steenbok zijn eigen kring heeft en mensen hun persoonlijke barbershop.

We beginnen bij het begin.

Vanmorgen een goed ontbijt gehad met toast, vers fruit, spek & eieren, pannenkoeken,… Niets op aan te merken.

Om 9uur werden we opgehaald door een gids om een sightseeing tour per auto te doen. We zouden door de (arme) buitenwijken van Windhoek rijden. Om kwart na 9 was er echter nog niemand te bespeuren. Afrikaanse tijd dan zeker? Om half 10 nog niemand. We lieten iemand bellen om te vragen waar de gids bleef. Die was het blijkbaar vergeten of iets in die aard, maar ze zouden er binnen het kwartier zijn!

Om 10 na 10 kwam er eindelijk een busje aan dat ons oppikte. We moesten dan toch vragen om de tour wat in te korten omdat we in de namiddag nog erg ver en lang moesten rijden. De eerste stop was een kerkhof waar de helden van de Namibische onafhankelijkheid begraven waren. Mensen kunnen hier oneindig lang begraven liggen, ‘er is hier toch plaats genoeg’.

Als volgende stop gingen we naar een overdekte markt, waar vooral de vleesafdeling indrukwekkend was. Overal lagen stukken vee, hoofden langs de kant, magen in een soort waterbadje,… En deze werden zorgvuldig in stukken gehakt met een gewone bijl. We hebben een stukje vlees van de barbecue mogen proeven, erg lekker.P1000307_800x600

P1000319_800x600Voor de rest veel ‘barbershops’ en schoonheidssalonnetjes, in elke denkbaar huisje, kotje, hutje,…

De laatste stop bij een soort beschutte werkplaats. Ze vangen daar arme en gehandicapte vrouwen op. Die maken met recycleerbaar materiaal nieuwe spullen zoals juwelen. Er was ook een naaiatelier waar ze batikten en borduurden. Daarna konden we iets kopen in het winkeltje daar (wat we natuurlijk niet hebben gedaan hoewel er wel toffe dingen waren).

De normaal 3 uur durende tour werd afgerond om 20 na 12, zodat we toch weer wat verloren tijd konden inhalen.

Dan begon de tocht naar het volgende guesthouse. Hele lange rechte wegen met uitgestrekte landschappen zoals op televisie.

Onderweg zijn we de Steenbokskeerkring gepasseerd.P1000445_800x600Ilse en ik hebben ook voor de eerste keer gereden met de auto. Op de snelweg is dat links rijden natuurlijk niet moeilijk.P1000387_800x600

P1000399_800x600Ook al wat “wilde” dieren gezien : bavianen, antilopen en zelfs 2 neushorens! P1000469_800x600Toen we aankwamen was het al juist donker geworden en de uitbater was precies al wat ongerust.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Auob Lodge

We zijn daarna ook even naar de sterren gaan zien. Fotograferen was wat moeilijk, maar met statief kan je toch iets zien. Natuurlijk niet zoals in het echt. We moesten terug naar binnen omdat het hard begon te waaien en er veel zand meegenomen werd.

Dan zijn we op de moment aangekomen waar ik moet afronden en het verhaal door moet geven voor enkele aanvullingen, aanpassingen of zelfs complete verbeteringen.

Ik dank u voor u aandacht en hoop dat jullie ervan genoten hebben.

Wouter

Dag 4      Ai-Ais    570km                                   AI-AIS HOT SPRINGS RESORT

Vroeg opgestaan en lekker ontbijt gekregen.

Een stukje moesten we terugrijden langs dezelfde weg, maar dat was niet erg, gisteren was het donker en hadden we niks gezien.

De gravel roads zijn (tot nu toe) in goede staat en onze Fortuner rijdt daar vlot 80km/uur over.

Het landschap is werkelijk adembenemend. Maar na 4 uur hetzelfde te zien , wordt het toch wat saai. P1000900_800x600In the middle of nowhere stond ineens een gast te liften. Ik vond dat we die moesten meenemen. Wat later was er nog ene, die kon er dan ook maar bij. We hebben ze 40km verder afgezet. Als er geen auto’s komen doen ze dat gewoon te voet!!

Ik had een “geheim” adres gevonden, om het toeristische kokerboombos en giants playground te vermijden. Een oudere man had fossielen gevonden op zijn domein en om zijn inkomsten als boer wat aan te vullen, gaf hij rondleidingen voor toeristen. Heel enthousiast en echt interessant . Daarna mochten we nog alleen rondlopen in zijn kokerbomenbos en rotsenformaties. We hebben de complete stilte ervaren!P1000639_800x600

P1000686_169x600

P1000685_800x600

P1000755_800x600

In het volgende stadje hebben we gegeten(zeer goedkoop) en inkopen gedaan.

P1000796_800x600
Gratis museum in Keetmanshoop

In de supermarkt zijn we onze lifter tegengekomen. Nu wilde hij nog geld. Dat vonden we ondankbaar, na de gratis lift.

We waren weeral dik over tijd, dat wordt koersen naar de volgende bestemming.

IMG_0692_800x533
Selfie op de snelweg

IMG_0931_800x533Een heel stuk over de autostrade en dan weer gravel. Onderweg zonsondergang en dan weer pikdonker. Bijna een antiloop overreden.IMG_0928_800x533Het National Park waar we logeerden was al gesloten, maar de nachtwaker kon ons wel de sleutel bezorgen. We zijn niet zeker dat we in de juiste accommodatie zitten : dit is een oversized chalet (hé mannen,dat plan was in cm, niet in inches), met open patio met jacuzzi…verder is er een spa met warmwaterbronnen en een buitenzwembad. Het is hier ’s avonds veel warmer en de kinderen zijn in het donker nog gaan zwemmen.

Dag 5     Ai-Ais                                                     AI-AIS HOT SPRINGS RESORT

De enige dag dat we konden uitslapen, moesten we toch vroeg uit de veren om te horen of we nog een guided walk konden meedoen. Dus om 7uur naar  de receptie om ook nog in te checken en een gids zoeken. Die zou om 8 uur komen, wij snel ontbijten, om dan nog een half uur op de gids te moeten wachten.

We zijn op het einde van de Fish River Canyon gaan wandelen, in de uitgedroogde rivierbedding. Echt prachtige natuur. De gids leerde ons verschillende sporen herkennen. Toch een tocht van 4 uur.

P1010073_800x600In de namiddag zijn we gaan zwemmen, zowel buiten als binnen. Het binnenzwembad wordt gevuld uit de warmwaterbron(65°C), en gradueel wordt er koud water bijgedaan. Echt oppassen dat je niet in het warmste stuk erin stapt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr was ook een Spa, waar ik(Anne) mijn pijnlijke voeten een beurt heb laten geven (moest van Ilse)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 2 zonder wifi, we worden stilaan wereldvreemd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ai-Ais Hot Spring Resort VIP chalet

Dag  6    Keetmanshoop     280km                             ALTE KALKOFEN LODGE

Vandaag helemaal rond moeten rijden naar het begin van de Fish River Canyon.

Amazing, zou Astrid zeggen, maar het was echt amazing. Verschillende uitkijkpunten, hetzelfde, maar toch anders. In het begin was het heel toeristisch(zeker 10 auto’s), maar wij hebben ook zijwegen genomen, heel hobbelig, maar de zichten waren fantastisch. Op foto zal dat niet zoveel zeggen. IMG_1235_800x533

Het was alweer ver over etenstijd en de restaurants zijn hier niet dik bezaaid. Het enige, in the middle of nowhere( zoals alles hier) was de Canyon Road House. Een oude garage, nu lodge, restaurant, souvenirshop en tankstation van een verzamelaar. Echt maf. We hebben daar een summer salad gegeten op het terras.

P1010508_800x600Dan nog veeeeeel kilomers, een paar keer fotostoppen. De GPS doet het prima, ze heeft niet zoveel werk : rij 75 km, 124km, 225km. IMG_1593_800x533Het was net voor zonsondergang als we de Lodge bereikten. Eigenaar was blij ons te zien, begon al ongerust te worden. Weer prachtige locatie, huisje heel gezellig ingericht, precies zoals in het programma met 4 in bed. We werden om 19u verwacht voor het diner.3 gangen menu, Wouter en ik hebben orynx steak gegeten, lekker.

P1010666_800x600
Alte Kalkofen Lodge
P1010133_800x600
Wilde struisvogels
P1010143_800x600
Hopelijk moeten wij zo niet eindigen

Dag 7    Aus      430km                                                              BAHNHOF HOTEL

Vandaag weer vroeg opgestaan en de zonsopgang gezien. Gespreksonderwerp aan ontbijt: deze nacht heeft het geregend,een half minuutje, zeer ongewoon buiten het regenseizoen.

Na het ontbijt snel doorrijden want we moesten om 11u aan Kolmanskop zijn voor een gegidste tour. Kolmanskop is een verlaten dorp gebouwd met diamantsgeld. Alle huizen zitten nu vol zand. Er was zelfs een ziekenhuis en bowlingbaan. Elk huis had telefoon, lang voor Europa!

Daarna verder gereden naar Dias Point aan de zee, veel wind, en maar 14°. Daar konden we flamingo’s, zeehonden en zelfs pinguïns zien. Wel vanop een afstandje dus we konden geen selfies met de pinguïns nemen.P1060113_160x600P1010292_800x600Toen zijn we nog een sightseeing tour gaan doen in het stadje. Oude koloniale huizen in verschillende kleurtjes.P1020233_800x600Één huis is nu een museum dat je kan bezoeken.P1020183_269x600

Op de weg naar het hotel wilde paarden tegengekomen, naast de snelweg. Één van de waypoints was een drinkplaats voor wilde paarden waar we zijn gestopt maar daar was natuurlijk geen paard te zien.

P1020338_800x600
Gemsbokken, hiervoor stoppen we al niet meer

We zijn nu in Bahnhof Hotel in Aus, waar onze tafel voor diner al gedekt stond. We hebben steak gegeten : 300 gr! Ilse koos een vegetarische pizza.OLYMPUS DIGITAL CAMERANa het eten waren onze bedden opengelegd en kleine lichtjes aangestoken.

Dag 8      Sossusvlei        380km                               A LITTLE SOSSUS LODGE

Vandaag zijn we vroeg opgestaan. We moesten ver rijden, maar konden onderweg een kasteel bezoeken.P1020386_800x600Het werd in het begin van de 20ste eeuw in the middle of nowhere gebouwd door een excentriek Duits koppel. Zowat alle bouwmaterialen werden geïmporteerd vanuit Europa, om dan vanaf de haven nog 100den kilometers met os en kar vervoerd te moeten worden. We waren heel de tijd alleen, maar op het einde kwamen er heel veel andere mensen. Juist op tijd dus, we hebben nog foto’s kunnen trekken zonder toeristen. Daarna gepicknickt en verder gereden naar de lodge. Onderweg nog zebra’s tegengekomen. Die mogen natuurlijk overal oversteken!IMG_2152_800x533We waren rond vrij vroeg in de lodge midden in de woestijn. Weer zo’n accommodatie over de top, maar zeer vriendelijk ontvangen, met verfrissingshanddoekje(het was 37°C°) en drankje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Little Sossus Lodge
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A room with a view

Om 5 uur konden we een sundowner gamedrive doen, waar we wilde dieren zouden zoeken en dan konden genieten van de zonsondergang. Met zo’n echte open safari-jeep.IMG_2180_800x533In het begin zagen we echt geen enkel dier, maar dan zag de gids heel ver zebra’s staan. Vanaf dan zagen we ook springbokken, gemsbokken, hartebeesten, gnoes,… En ook een giraf.P1010329_800x600Er waren oorspronkelijk 4 giraffen in het park, maar 2 zijn ontsnapt en 1 doodgegaan. Een giraf kan je hier kopen voor 200.000 Namibische dollar (zo’n 13.000 euro). Dan zijn we gestopt en pakte de gids een tafeltje en stoelen uit de auto.IMG_2234_800x533

We konden drinken en hapjes eten voor zonsondergang, maar er waren spijtig genoeg te veel wolken. Wel gezellige babbel met de gids.IMG_2243_800x533Toen het dan echt donker werd zijn we terug naar de lodge gereden waar we een 4 gangen menu kregen. Nu snap ik waarom de reis zo duur is.

Dag 9    Sossusvlei     280km                                                           CAMP GECKO

Weer een fantastische dag. Weer vroeg opgestaan, lekker ontbijt. En dan naar de Sossusvlei, het icoon van Namibië, met zijn rode duinen. Het laatste stuk kon enkel met een 4×4, dus moesten we een shuttle nemen waarop we even moesten wachten. Daarna wilden we de GPS gebruiken om naar de Deadvlei te wandelen, maar hij was de kluts kwijt waardoor we beter gewoon de massa konden volgen. Wouter kon het niet laten een duin te beklimmen. “Heel mooi uitzicht van bovenop de duin. Maar de Deadvlei zelf was mooier als je er echt in stond”.

IMG_2348_800x533Na een zware tocht volgens Ilse en een lichte wandeling volgens Wouter kwamen we aan bij de dode bomen. De terugtocht was zwaarder, bij 40°C en een lichte zandstorm. De shuttle was eigenlijk vol maar van de driver mochten we er toch bij omdat hij ons niet wou achterlaten in de hitte. Een vriendelijke man weigerde op te schuiven ‘omdat hij voor zijn plaats betaald had’. “Iedereen heeft voor zijn plaats betaald” zei de driver, en Wouter mocht dan van voor ergens zitten.OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr zat een onervaren 4×4 vast onderweg.Op de terugweg moest Wouter ook nog Dune 45 beklimmen.IMG_2428_800x533Na een lichte lunch zijn we naar de Sesriem Canyon gegaan, vlak er naast eigenlijk. Zeer indrukwekkend.

IMG_2523_800x533

We hebben een kleine rode slang gezien. Onderweg gaf een vrouw een tip over over rotsen te klimmen en dan aan water te komen met vissen. De vissen hebben we niet gezien.IMG_2529_800x533

We hebben onderweg naar de lodge getankt aan een café waar het ook vol stond met oude autowrakken.

Aangekomen in Camp Gecko, we slapen in een soort upgraded tent met een verdiep.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJuist alle drie een buitendouche genomen met water dat we zelf hebben opgewarmd met een donkey, lekker warm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(als je de juiste kraan gebruikt natuurlijk (Wouter douchte als eerste en heeft gewoon het koude water genomen dat overdag wat opgewarmd was in de leidingen (daarna heeft hij ook wel nog een warme douche genomen))). Wouter moet beneden slapen, wat zo goed als buiten is. Er is geen elektriciteit, enkel lampjes die op een zonnepaneeltje werken.OLYMPUS DIGITAL CAMERANu zitten we buiten op het terras te stargazen. En een komeet gezien!!

Dag 10    Swakopmund         290km                Moringa Gardens Appartment

s Morgens moesten we al een heuse wandeling maken om bij het ontbijt te geraken. De lapa lag namelijk bovenop de heuvel. We zagen veel sporen van dieren, maar hebben geen dieren gezien.IMG_2608_800x533Onderweg naar de volgende bestemming passeerde we de Kuiseb Pass, waar mooie golvende bergen waren. Een maanlandschap met hier en daar een plukje dood gras. Mama had verschillende uitkijkpunten aangeduid, maar we mochten niet op de zijwegen zonder permit. En die permit hadden we niet.

Daardoor waren we veel vroeger aan de kust dan gepland.

IMG_2665_800x533
Gravel road bulldozer

 

We hebben pelikanen en flamingo’s gezien.IMG_2804_800x533We wilden veel geld afhalen aan de bank, maar de bank mag geen cash geven. Ze stuurden ons door naar het ATM-automaat. De kaart van mama werkte echter niet. Een andere automaat proberen, maar werkte ook niet. Andere bank, zelfde verhaal. Wordt vervolgd…

Toen zijn we doorgereden naar onze volgende accommodatie in Swakopmund. Een luxueuze penthouse met 3 slaapkamers, 2 badkamers, 2 terrassen,… Vaatwasser, wasmachine en droogkast. Mama begon al direct kleren te wassen.

Daarna boodschappen gedaan en een verkenningstocht door het stadje. De temperatuur is hier ondermaats, maar dat komt door de Benguelastroom (of zoiets).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVervolg bankaffaire : mama heeft haar online bankieren open gedaan. En wat bleek; enkel opengesteld voor Europa. Gelukkig kon dat via internet aangepast worden voor wereld. Dus alles opgelost.

Dag 11                                                                    Moringa Gardens AppartmentIMG_3099_800x533Heel vroeg opgestaan want we moesten om kwart voor 8 in Walvis Bay zijn om te kajakken. Dan met een 27 jarige aftandse Land Rover vertrokken naar Pelikan Point, een tocht van drie kwartier door  los zand en langs de tweede grootste zoutwinning van de wereld.IMG_2892_800x533

IMG_2952_800x533In de verte zagen we al duizenden zeehonden kijken en denken ‘daar zijn die domme toeristen weer’.

Het kajakken was fantastisch, zoals beloofd echt tussen de zeehonden. Wouter en mama hebben zeehonden aangeraakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe twee uur waren snel om en we moesten terugkeren. Daarna werd de tafel gedekt en kregen we sandwiches en thee. Op de terugweg moesten we stoppen omdat de remmen vastzaten van het zand en daarna nog eens omdat motor te warm was geworden. Een beetje koud water erbij en we konden verder rijden.IMG_2961_800x533Dan zijn we terug langs de bank gereden. Deze keer met meer succes.

We zijn door een Township gereden, langs de grote straten, dat was geen probleem.

Dan was het tijd voor middageten. Terug bij het appartement zijn we eten gaan halen bij de take away en opgegeten op ons terras in het zonnetje.

Dan de city tour. Eerst het snake park, klein maar fijn. Het was het ‘biggest little snake park of the world’. We waren blij dat ze allemaal achter glas zaten en hopen ze nooit in het wild tegen te komen.

We zijn ook naar het heemkundig museum gegaan, groter dan verwacht met onder andere een oude tandartspraktijk en apotheek. Wouter heeft in de museumshop een tijdschrift over Namibische architectuur gekocht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn de stad staan veel oude huizen van begin 20ste eeuw in Duitse stijl. Het is hier wel een stuk toeristischer dan op de andere plaatsen. We werden hier voor het eerst lastig gevallen door ‘hawkers’ (leurders).

 

Dag 12    Uis             300km                                         BRANDBERG REST CAMP

Vandaag verder noord langs de kust, langs skeleton coast. Een guur weertje, normaal voor hier.IMG_3224_800x533

P1030552_800x600

IMG_3230_800x533Mama had verschillende locaties van scheepwrakken gevonden, maar we hebben er maar één echt gezien. Ofwel kwam dat door hoogtij, ofwel zijn ze al compleet verwoest.P1030505_800x600Ook door verlaten camping gereden, het stond er vol toiletkotjesIMG_3215_800x533Wlotzkasbaken is een dorpje met kleurrijke weekendhuisjes. Met vlaggetjes als de mensen thuis zijn. Nu erg verlaten, slechts 2 vlaggen gezien.IMG_3247_800x533In Henties Bay is een golfterrein.

Het hoogtepunt van de dag : cape Cross waar Portugezen een kruis hadden geplant. Maar het echte interessante daar was de kolonie zeehonden. We konden tot vlakbij, wat een lawaai en wat een stank.

Onderweg stonden kraampjes met mineralen te koop en een potje om geld in te steken.IMG_3344_800x533

Daarna gepicknickt aan de zee(in de auto, want het was slecht weer)

Dan terug het binnenland in, waar het met de minuut warmer werd. In de lodge hebben we wat gerust aan het zwembad(Ilse heeft gezwommen). Het stadje(dorp) is op sterven na dood, sinds de mijn gesloten is : een supermarkt (beperkt aanbod) en 2 benzinestations, gesloten guesthouses.

De discussie van de dag : moet de auto naar de carwash??IMG_3370_800x533

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brandberg Rest Camp

Dag 13   Twyfelfontein    170km                          AABADI  MOUNTAIN CAMP

Vandaag stond er maar één activiteit op het programma, en de volgende lodge was niet zo heel ver. Dus een beetje later kunnen opstaan, maar we wilde de wandeling niet te laat starten wegens hitte.  The white lady, rotsschilderingen, op een uurtje wandelen vanaf de receptie, gids inbegrepen in inkomprijs.IMG_3429_800x533De olifanten waren ’s nachts gepasseerd en hadden wat vernield, de watertank, het hek en bomen…IMG_3420_800x533Als bijverdienste tijdens de werkuren, bood de parkeerwachter ons naar de olifanten te rijden. Na wat onderhandelen over de prijs, zijn we naar de olifanten gereden en konden we zelfs uitstappen. Een hele ervaring. Er zouden er nog zitten, nabij een lodge, die zijn we alleen gaan zoeken, maar niet gevonden.IMG_3496_800x533Dan verder noord. het is hier is meer bevolkt en toeristen kraampjes langs de weg.

IMG_3601_800x533
Aabadi Mountain Camp

We waren erg vroeg aan de lodge, een tented camp. Geen elektriciteit en water weer opwarmen met een ‘donkey’. Daar waren eigenlijk niet op voorzien. Over de activiteiten die op internet werden aangeboden (bushwalk, sundowner,…) hadden ze hier nog nooit gehoord. Als we iets vragen reageren ze amper en kijken ze alsof ze het in Keulen horen donderden.

Het was nog te lang wachten voor het eten (zeker omdat er geen zwembad is), dus zijn we nog naar het Petrified Forest gegaan. In alle reisgidsen stond dat de zelfgemaakte onofficiële bordjes genegeerd mogen worden. De GPS stuurde ons echter in dit weggetje, dus zijn we toch binnengereden. Wouter voelde al argwaan maar de rest zag er geen graten in. Er was niemand aan de zelfgemaakte receptie. Toen we uitstapte kwam er natuurlijk iemand uit het niets om ons te ontvangen. Nadat we het vroegen gaf hij wel eerlijk toe dat hij niet de officiële was en bleef beleefd. Dan zijn we uiteindelijk toch verder op zoek gegaan naar de officiële. Deze was wel nog een heel lang stuk rijden.

Bij de officiële kregen we een gids die als ze hoorde dat wij van België haar uitleg verder deed in het Zuid-Afrikaans. We hebben versteende bomen en de nationale plant van 1000jaar oud gezien. Forest was wat overdreven, maar er lagen toch veel versteende boomstammen.IMG_3650_800x533We waren juist op tijd terug voor de sundowner te zien vanop het terras.IMG_3673_800x533Daarna diner, waar Ilse toch vegetarisch kreeg. We zijn vroeg gaan slapen want het was hier pikdonker.

Dag 14    Twyfelfontein                                          AABADI  MOUNTAIN CAMP

Het ontbijt was pas om 8u dus hebben we 10uur kunnen slapen. We werden wakker gemaakt door gestommel rond de tent. We hoorden menselijke voetstappen. Dan hadden we door dat iemand onze donkey kwam aanzetten zodat we konden douchen in openlucht.

Dan zijn we naar Twyfelfontein world gegaan. De wandeling was korter dan verwacht maar wel met gids. Ze zag vanalles in de gravures maar ze konden moeilijk gedateerd worden, tussen 2000 en 6000 jaar oud. Ze wilde bijna de wandeling beëindigen zonder langs de twyfelfontein (een klein bronnetje) te gaan. Wij wilden deze echter ook wel zien en we mochten van de gids alleen gaan.

Dan zijn we naar de organ pipes gegaan. Ondanks wat de naam doet vermoeden waren hier echter nergens organen te vinden.  De organ pipes zijn “bijzonder interessant geologisch verschijnsel van basaltstaven in een ravijn”. Helaas was het niet zo bijzonder interessant, en we hadden er veel meer van verwacht. We kregen hier ook geen gids.IMG_3828_800x533

De burnt mountain (“een berg die er echt zwartgeblakerd uitziet, zonder dat er ooit vuur aan te pas gekomen is. Een chemische reactie in de kalkgrond”) lag er vlak bij. Deze was ook niet heel bijzonder. Maar we hebben het toch maar gezien. We hebben daar dan ook ineens ons lunchpakket opgegeten.IMG_3843_800x533

Daarna het Damara Living Museum, een soort Bokrijk met echte figuranten. Wouter wilde eerst niet echt binnengaan omdat hij dat zo fake voor de toeristen vond. We werden heel vriendelijk ontvangen door ‘Nico’. Hij gaf ons een prijslijst met de verschillende programma’s die we konden doen. We waren er al snel over eens om de traditionele en de modern village te bezoeken. Het oude was wel fun en we moesten ook proberen kliktaal te spreken. Een goed opgezet toneel voor de toeristen, het zat echt goed in elkaar, met goede acteurs. Het grappigste was toen iemand uit zijn rol viel en ‘shit’ zeiIMG_3923_800x533

IMG_4057_800x533Daarna 2km te voet met Nico naar de modern village, het echte Namibische leven. Houten en golfplaten huisjes met elk hun eigen satelliet tv, elektriciteit,.. kortom alle ‘luxe’ (mensen leven hier ook in de 21ste eeuw natuurlijk). Alle mensen van het dorp werken in de toeristische sector. In de lokale shop hebben we snoepjes gekocht voor de kleuters, de rest van de kinderen zit op internaat. Vooral Wouter had veel aantrek bij de kindjes. We hebben heel het dorp gezien, zelfs de bar. Dan was het tijd om terug te gaan. We zijn veel te weten gekomen over het echte Namibische leven.IMG_4092_800x533IMG_4119_800x533IMG_4132_800x533Aan de lodge is het personeel(dat zich steendood verveelde)komen vragen of ze onze auto mochten wassen, dus mama haar probleem was opgelost. Het was de bedoeling enkel de buitenkant, binnen was het ook vuil, maar al onze rommel lag verspreid in de auto. Toen we de auto terug gingen ophalen, was de binnenkant proper en opgeruimd!!  Ook de tent die we ’s morgens verwilderd hadden achtergelaten, waren de bedden opgedekt, kleren opgevouwen enz. we hadden geen roomservice verwacht in een tent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zoals elke avond verslag schrijven. Het doorsturen zal moeten wachten.

Dag 15    Opuwo   460km                                                     ABBA GUESTHOUSE

Vroeg opgestaan (voor de verandering), veel kilometers, veel rijden. We hebben 4 wilde giraffen gezien langs de baan. Daarna nog eens 2 en Wouter nog eens 3.IMG_4283_800x533In Palmwag veterinairy fence omdat in het noorden mond-en-klauwzeer is.IMG_4295_800x533Ook wisten ze ons te vertellen dat de grote baan afgesloten is naar Opuwo. Mama was al heel zenuwachtig voor dit stuk, en nu moesten we nog langs een kleine baan omrijden. Onderweg zijn we nog langs Sesfontein gereden, niks te zien.IMG_4339_800x533
Brood gaan kopen in een boerengat. De alternatieve baan was geen lachertje, tegen 40 per uur halen we dit nooit voor zonsondergang. Mama was totaal overspannen en kon niet genieten van het mooie landschap, ze heeft zelfs amper foto’s getrokken. De GPS wilde ons telkens een U-bocht laten maken. Gelukkig hadden we nog een kaart. Verderop werd de baan gelukkig beter en zijn we op tijd aangekomen.IMG_4426_800x533Verschillende stammen in hun typische klederdracht doen boodschappen in Opuwo.

In de guesthouse hadden we al een ontmoeting met John, die ons morgen zal gidsen. We zijn met hem een stuk in de stad gegaan. Hij heeft ons wegwijs gemaakt met supermarkten, restaurants,… Na het eten wilde hij ons terug zien om ons een paar woorden Herero te leren en de typische Himba groet. We kregen ook de hele historie van deze stammen te horen. Wel interessant maar wij waren eigenlijk heel moe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Abba Guesthouse

Dag 16                                                                                      ABBA GUESTHOUSE

Om 7u afgesproken met John voor een tour naar een Himba-dorp en de Epupa falls. Omdat het zo vroeg was kregen we een ontbijtpakket mee. John belde echter dat zijn auto kapot was en hij binnen een half uur met een andere auto zou komen. Na een uur stond hij hier met de melding dat hij niet aan een auto kon geraken en of dat wij zelf wilden rijden. Mama had gelezen dat het een hele slechte weg was en daarom hadden we deze tour geboekt, maar we hadden geen andere keuze. Dus met anderhalf uur vertraging vertrokken. De weg viel uiteindelijk goed mee behalve construction works. John zijn tijden klopten ook niet echt. Na meer dan twee uur rijden kwamen we aan bij het Himba-dorp. Het was heel interessant. We zagen hoe ze hun haar bewerkten, kaas maakten, schoenen maakten,… Ze vonden de benen van Ilse zo mooi en wilden haar persé als Himba aankleden. Alle meisjes stonden iets van hun kleding af zodat Ilse volledig aangekleed geraakte. “Alle kleren hingen vol okra dus ik hing al snel ook helemaal vol. Ik kreeg verschillende lapjes en schorten enzo aan, wat wel zwaar was allemaal. Ik kreeg ook iets op mijn hoofd maar omdat mijn haar niet zo bewerkt was zoals de andere vrouwen stond het niet zo stevig en dat was lastig”.

Koeien zijn belangrijk voor de Himba’s, bijna alles wat ze hebben komt van een koe (kleren, schoenen, werktuigen, potten, imboedel, bedden,…). Daarom vereren ze de koe en willen ze er zelfs op lijken.

IMG_4537_800x533Toen was het tijd voor de cadeautjes. Een paar zakken maismeel, broden, olie enzovoort. Dan onze cadeautjes: schriftjes en pennen voor de kinderen die naar school gingen maar het meeste succes hadden onze ballonnen.IMG_4612_800x533

Dan verder naar de Epupa falls. Daar hebben we ons lunchpakket opgegeten aan het mooiste uitzichtpunt aan de watervallen. Dan een wandeling langs de watervallen, niet te dicht komen wegens krokodillen.IMG_4756_800x533John had eigenlijk al beloofd aan mensen dat ze mochten meerijden terug naar de stad. Dus wij konden niet anders dan ze meenemen. Het was een Amerikaans koppel en ze waren ons erg dankbaar dat ze mee mochten rijden. Onderweg zijn we nog gestopt bij Johns Camp site. Hij is hier vanalles van plan voor de toeristen, zoals een Himba dorp. Een dreamer maar wij twijfelen aan de slaagkansen. Terug gereden in het donker, niet leuk volgens Wouter.

Dag 17  Etosha National Park   240km                                  DOLOMITE CAMP

Laatste inkopen gedaan en getankt in Opuwo. Ook ineens geld afgehaald. Dan vertrokken naar Etosha National Park. Tegen de middag daar aangekomen. We hebben een lodge in het park zelf.

Een heel chique lodge op een berg waar ze je met golfkarretjes rondbrengen. Toen we beneden aankwamen was er echter niemand te zien, en we mogen hier ook nergens uit de auto stappen. Overal staat wel “Stay in your vehicle”. Dan wisten we niet goed wat doen, maar zijn uiteindelijk toch te voet naar boven gewandeld.

 

 

Dan direct het zwembad even verkend, een mooie infinitypool met heel mooi uitzicht over de omgeving. In de verte staat er af en toe een eenzame gemsbok of zebra.P1040690_800x600Aan het zwembad hebben we ook een grote wandelende tak gezien.P1040695_800x600Na de afkoeling zijn we langs 2 drinkplaatsen gereden om te zoeken naar dieren. Het loopt hier vol met zebra’s en giraffen! We zijn de tel ondertussen al kwijt. Ook steeds de verschillende soorten antilopen zien we hier vaak. We hebben voor het eerst ook een jakhals gezien. We konden niet lang blijven want we mogen niet rijden na zonsondergang hier.

Na het diner werden we normaal teruggebracht met een karretje, maar dat bleef te lang weg dus zijn we gewoon weer te voet gegaan en zijn niet opgegeten geweest!

Dag 18   Etosha National Park      235km                                TOSHARI LODGE

We werden om half 7 aan het ontbijt verwacht, het was nog donker toen. Daarna veel tijd verloren met het uitchecken en het wachten op het karretje met onze bagage. Maar dan kon onze gamedrive beginnen.

We rijden hier van drinkplaats naar drinkplaats. Je kan de dieren het best zien aan de drinkplaatsen, die om de 10 à 20 km voorkomen. Heel veel kuddes zebra’s, gemsbokken, impala’s…P1050312_800x600

P1050381_800x600“Precies de ark van Noah”vond Ilse.”Nee, die waren maar met twee” antwoordde Wouter. Er was ook een mooie observatieplaats gebouwd waar de dieren konden drinken. Waar we in ons enthousiasme de dieren hebben laten schrikken en verjaagd, alle andere bezoekers waren niet goed gezind. Je kon echt heel dicht bij de dieren komen achter glas, maar bij een plotse beweging of geluid schrokken ze en liepen ze allemaal weg.P1050023_800x600Aan de volgende waterput zijn we lang blijven staan want we zagen in de verte een kudde olifanten aankomen. Heel indrukwekkend, National Geographic in het echt! Ze kwamen aangelopen toen ze het water roken, en alle dieren moesten uit het water. Het water was nu alleen voor de olifanten. De kleintjes speelden en rolden echt in het water. We hebben heel veel foto’s en filmpjes gemaakt, er was altijd wel iets te zien.

Uiteindelijk moesten we wel verder rijden naar een volgende waterplaats waar weer heel wat dieren stonden.P1050511_800x600We hebben ons geen moment verveeld. Het is vooral kwestie van op het juiste moment aan de juiste plaats te staan, een hoop geluk dus. Zo ging het heel de dag door en we moesten wel het park verlaten om op tijd in de volgende lodge te geraken. Net voor het buitenrijden zijn we weer olifanten tegengekomen, met een heel klein olifantje.P1050424_800x600

P1050503_800x600Alle auto’s worden ontsmet bij het buiten rijden, en alle personen moeten over een ontsmettend matje lopen. Ze hebben schrik voor mond en klauwzeer.

We hadden hier nog een kwartier tijd om even in het zwembad te duiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toshari Lodge

De lodge ontvangt hier ook grote bussen en groepen. Het is hier grootschaliger dan wat we gewoon zijn. Het diner was een buffet met veel keuze, dus we klagen niet.

Dag 19 Etosha National Park  200km    NGUMA PRIVATE GAME RESERVE

Terug naar Etosha National Park, dat bijna even groot is als heel België !! We kunnen nog wel wat ontdekken. Ook het landschap is prachtig, soms soort Zwingebied, soms lijkt het op de Kesselse hei, maar dan veeeel groter en veeeel warmer (39°C). Door de droogte heel veel wit stof, precies een sneeuwlandschap.

Regelmatig zien we windhozen.IMG_5208_800x533Het oostelijke gedeelte van het park is ouder en heeft meer wegen. Bijna alle beesten uit de Leeuwenkoning zijn gepasseerd.IMG_5159_800x533

Maar niet elke waterput is interessant. Als het weer dezelfde dieren zijn rijden we maar door.  Bij een put wilden we verder gaan, tot de rots in de poel bewoog en bleek een neushoorn te zijn!P1010679_800x600Tijdens de picknick zijn we lastig gevallen door hongerige vogels.IMG_5224_800x533De tijd vloog weer. Onze volgende lodge lag in een privaat park, was te verwachten dat het een chique bedoening werd. Restaurant en hutjes kijken uit op drinkplaats van wilde dieren, en is ’s avonds verlicht.

IMG_5288_800x533
Onguma Private Game Reserve

We waren verplicht in de lodge te eten, geen ander restaurant in de  buurt. We hadden al gemeld dat Ilse vegetarier is, maar het was een vast menu. Gelukkig kreeg Ilse toch iets anders. Het was nouvelle cuisine, niet echt mijn ding, het dessert heb ik laten staan, te speciaal.

We hadden een Night-drive geboekt, op zoek naar nachtdieren. Niet zo heel veel gezien, een paar dagdieren wakker gemaakt, maar toch onze eerste katachtige gezien : een echte wilde kat.

 

Dag 20    Tsumeb          110km                                              HOTEL  MAKALANI

Niet zo vroeg opgestaan en tijdens het ontbijt kwamen de impala’s drinken. We zijn tot 10u op het domein gebleven en daarna hebben we in het park zelf rondgereden. Helaas geen leeuwen gezien.

Dan verder gereden via autostrade naar Lake Otjikoto, een ondergronds meer waarvan het dak is ingestort. Er zouden speciale felgekleurde vissen zitten maar die hebben we niet gevonden.P1060113b

P1060113_160x600

P1060113_160x600

P1060113_160x600IMG_5381_800x533Dan was het nog maar 20km tot ons hotel met zwembad. Het was 39 graden en we wilden echt zwemmen. Ze zijn de tegels rond het zwembad aan het vernieuwen en daarom  mochten we niet zwemmen, wat een teleurstelling!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_5588_800x533
Makalani Hotel

Uiteindelijk toch maar de hitte getrotseerd en te voet het stadje verkend. Mijnstadje met 1 winkelstraat, wat brede lanen met bomen en oude Duitse woningen.

IMG_3562_800x533

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ze hebben ook een soort Zeeman

Ook een museum bezocht dat geen bezoekers verwacht, alle lichten moesten nog aangestoken worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toen ze nog een koning hadden in plaats van koningin

Dan zijn we naar de Cultural Village gegaan waar je alle verschillende woningen (in dorpjes) van de verschillende stammen van Namibië kon bekijken. We hadden echter een soort living museum verwacht waar figuranten zouden rondlopen en een gids ons zou rondleiden. Nu kregen we een plannetje en moesten we zelf wat rondkijken in de lege dorpjes. Enkele hutjes waren precies bewoond en er lag op verschillende plekken afval, wat een beetje een rare sfeer creëerde.IMG_5545_800x533Op de terugweg zijn we nog bij enkele waypoints gestopt om korte fotopauzes te nemen.  In het hotel gegeten(was goedkoop).  Morgen is de laatste dag met activiteiten(oa de Cheetah farm). In onze laatste lodge(Waterberg) is geen internet.  Zaterdag moeten we heel de dag rijden naar Windhoek, de auto inleveren en ’s avonds het vliegtuig op. Zondag voormiddag komen we aan in Frankfurt en moeten we een paar uurtjes wachten op verbinding naar Brussel, waar Michel ons zal komen afhalen.

Dag 21   Waterberg   360km                                             WATERBERG RESORT

Vandaag richting Waterberg gereden. We komen terug in de bewoonde wereld en hebben bijna altijd asfalt.

Onderweg een Cheetah-farm bezocht. Na een video-introductie rondgelopen met gids over het domein.P1060388_800x600Ze beschermen de cheetahs door de boeren te informeren. De farm leidt ook honden op die ze verkopen aan de boeren om de kudde geiten te beschermen tegen cheetahs. Het project heeft heel veel succes. De puppy’s worden grootgebracht tussen de geiten, hierdoor zien ze deze als familie waardoor ze ze beschermen.P1060412_800x600De gids zei ook dat de cheetahs gevoederd werden om 14u en vroeg of we dit wilden zien. We hebben dan geluncht in het cheetah-café, onder andere geitenkaas die ter plekke gemaakt werd.De cheetahs krijgen 2kg vlees per dag, 6 dagen per week. De farm koopt hiervoor oude ezels en paarden op van de lokale boeren, zo dragen ze ook nog bij tot de lokale economie. Om 13u begonnen de cheetahs al heen en weer voor het hek te lopen. Als ze het eten zagen werden ze helemaal wild. Ze krijgen hun vlees hier in een potje.P1060567_800x600Het waren natuurlijk geen echt wilde cheetahs, maar die kan je bijna nooit zien want die zijn heel verlegen en leven voornamelijk op farmgebieden. Deze zijn als puppy’s binnengekomen en kunnen in het wild niet meer overleven.

Dan verder gereden naar onze laatste lodge, in het Waterberg natuurpark. Hier zitten veel dieren, in onze voortuin zit een Damara Dikdik en heel veel Banded Mongooses, ook een wrattenzwijn loopt hier rond. Je moet ook oppassen voor de bavianen, want die kunnen agressief zijn. We mogen hierdoor geen ramen of deuren open laten staan en het is dus heel warm in onze kamer.

P1060729_800x600
Waterberg Resort

 

Dag 22    Windhoek     380km

Vroeg opgestaan om nog een wandeling te kunnen maken naar Waterberg plateau. Een pittige wandeling bergop met een mooi uitzicht.

Maar we waren niet alleen: toeristen, bavianen, rock dassies,… Daarna nog even in het zwembad om weer af te koelen.  Dan richting Windhoek. Onderweg nog gestopt in een Wood Craft Markt. Heel veel kraampjes en lokkers, maar weinig toeristen.IMG_6099_800x533

Wouter heeft zijn souvenirtje gekocht, een klein olifantje. Hij was er  heel blij mee. Ilse heeft ook iets gekocht en heeft afgeboden, maar toen kwamen we er nog niet met ons klein geld dus heeft ze het nog goedkoper gekocht. De vraagprijzen verschilden heel hard van shop tot shop.

In Windhoek zijn we nog naar de supermarkt gegaan om wat drank en biltong te kopen om mee te nemen naar huis. We hadden ook nog net de tijd om weer in de skybar van het Hilton iets te gaan drinken.Langs de kant van de weg onze rommel dat in de auto verspreid lag in onze valiezen gepakt.Onze auto binnengebracht en nu eten in de luchthaven en vooral wachten.

Meer foto’s op : http://nl.blurb.com/b/6857330-n-a-m-i-b-i-a

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s